Καθαρισμός αυτιών

Το κερί του αυτιού, γνωστό και ως κυψελίδα, είναι μια φυσική ουσία που βοηθά στην προστασία του ακουστικού πόρου από βρωμιά, σκόνη και άλλα ξένα σωματίδια. Ωστόσο, όταν συσσωρεύεται κατά πολύ, μπορεί να προκαλέσει δυσφορία, απώλεια ακοής και άλλα προβλήματα.

Εάν αντιμετωπίζετε συμπτώματα όπως πόνο στο αυτί, κνησμό, αίσθημα πληρότητας ή απώλεια ακοής, θα χρειαστεί να αφαιρεθεί στο ιατρείο.

Στο ιατρείο χρησιμοποιείται η μεθοδος της μικροαναρρόφησης υπό τη χρήση μικροσκοπίου. Θεωρείται η πιο σύγχρονη και η πιο ασφαλής μέθοδος σε αντίθεση με τις πλύσεις του αυτιού που τείνουν να εγκαταλειφθούν.

Εάν είστε επιρρεπείς σε υπερβολική συσσώρευση κεριού από το αυτί είναι χρήσιμος ο τακτικός έλεγχος στο ιατρείο έστω και προληπτικά πχ. κάθε 6μηνο.

Μετά την αφαίρεση του κεριού του αυτιού, είναι σημαντικό να διατηρείτε τον ακουστικό πόρο καθαρό και στεγνό για να αποτρέψετε τη μόλυνση. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να συσταθεί η ολιγοήμερη χρήση ωτικών σταγόνων.

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες σχετικά με την αφαίρεση του κεριού αυτιού:

  1. Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες ή άλλα αντικείμενα για να καθαρίσετε τον ακουστικό πόρο σας, καθώς αυτό μπορεί να σπρώξει το κερί του αυτιού περισσότερο μέσα στο αυτί σας ή ακόμη και να προκαλέσει βλάβη στον ακουστικό πόρο σας ή τη τυμπανική μεμβράνη. Οι μπατονέτες είναι χρήσιμες μόνο για την αφαίρεση της κυψελίδας εκτός του ακουστικού πόρου όπου είναι εύκολα ορατή.

  2. Οι σταγόνες για τα αυτιά μπορούν να βοηθήσουν στο να μαλακώσουν το κερί του αυτιού, καθιστώντας ευκολότερη την αφαίρεσή του. Μερικοί συνήθεις τύποι σταγόνων για τα αυτιά περιλαμβάνουν το υπεροξείδιο του υδρογόνου ή έλαιο. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι σε ήπια συσσώρευση μπορεί να βοηθήσουν ωστόσο μπορούν και εύκολα να διογκώσουν την υπάρχουσα κυψελίδα και έτσι να επιτείνουν το αίσθημα πληρότητας.

  3. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε τη χρήση κεριών αυτιού ή άλλων εναλλακτικών θεραπειών για την αφαίρεση του κεριού αυτιού, καθώς αυτά μπορεί να είναι επικίνδυνα και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν τραυματισμό ή απώλεια ακοής.