Εμβοές

εμβοές σφύριγμα αυτιά Καβάλα
εμβοές σφύριγμα αυτιά Καβάλα

Οι εμβοές είναι μια κοινή πάθηση που επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Οι εμβοές είναι η αντίληψη του ήχου στα αυτιά ή στο κεφάλι όταν δεν υπάρχει εξωτερική πηγή αυτού του ήχου. Δεν είναι μια ασθένεια από μόνη της, αλλά μάλλον ένα σύμπτωμα μιας υποκείμενης πάθησης. Όταν δε βρεθεί υποκείμενη άλλη πάθηση οι εμβοές χαρακτηρίζονται ιδιοπαθείς. Οι εμβοές μπορεί να εκδηλωθούν ως κουδούνισμα, βουητό, σφύριγμα ή με άλλους θορύβους και μπορεί να είναι συνεχείς ή διακοπτόμενοι. Μία ξεχωριστή οντότητα είναι οι σφύζουσες εμβοές όπου ο ήχος είναι ρυθμικός σαν το καρδιακό παλμό και δημιουργείται από τη μετάδοση αυτού από κάποιο αγγείο στη περιοχή του ωτός.

Αιτίες εμβοών:

1. Απώλεια ακοής που προκαλείται από θόρυβο: Η έκθεση σε δυνατούς θορύβους, όπως δυνατή μουσική, κατασκευαστικές εργασίες ή μηχανήματα, μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα τριχωτά κύτταρα στο εσωτερικό αυτί, οδηγώντας σε εμβοές.

2. Απώλεια ακοής που σχετίζεται με την ηλικία: Καθώς οι άνθρωποι γερνούν, η ακοή σταδιακά επιδεινώνεται, γεγονός που μπορεί επίσης να οδηγήσει σε εμβοές.

3. Απόφραξη αυτιού από κερί: Η συσσώρευση κεριού αυτιού μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο τύμπανο ή να εμποδίσει τα ηχητικά κύματα να εισέλθουν στον ακουστικό πόρο, με αποτέλεσμα εμβοές.

4. Ιατρικές καταστάσεις: Ορισμένες ιατρικές καταστάσεις, όπως η νόσος του Meniere, η ωτοσκλήρυνση, οι διαταραχές της κροταφογναθικής άρθρωσης (TMJ) και το ακουστικό νευρίνωμα, μπορεί να προκαλέσουν εμβοές.

5. Φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα, ειδικά υψηλές δόσεις ασπιρίνης, ορισμένα αντιβιοτικά και φάρμακα χημειοθεραπείας, μπορεί να προκαλέσουν εμβοές ως παρενέργεια.

Στα πλαίσια διερεύνησης των εμβοών συνήθως εκτελείται πλήρης ακοολογικός έλεγχος, ενδοσκοπικός ρινός-λάρυγγος και συχνά ειδικά στις ετερόπλευρες εμβοές ζητείται και απεικονιστικός έλεγχος σε δεύτερο χρόνο.

Συμπτώματα εμβοών:

- Κουδούνισμα, βουητό, σφύριγμα ή άλλοι ήχοι στα αυτιά.

- Η αντίληψη του ήχου όταν δεν υπάρχει εξωτερικός ήχος.

- Διακοπτόμενος ή συνεχής θόρυβος.

- Δυσκολία συγκέντρωσης ή ύπνου λόγω του ήχου.

Επιλογές θεραπείας:

Αν και δεν υπάρχει επί του παρόντος θεραπεία για τις εμβοές, διάφορες θεραπευτικές επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής:

1. Φάρμακα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, φάρμακα όπως στεροειδή, αντικαταθλιπτικά, φάρμακα κατά του άγχους ή ακόμα και ορισμένα φάρμακα μη συνταγογραφούμενα μπορούν αν συμβάλλουν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων των εμβοών.

2. Ηχοθεραπεία: Μηχανήματα λευκού θορύβου, φορητές γεννήτριες ήχου ή εφαρμογές smartphone που παράγουν ηρεμιστικούς ήχους μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψουν τις εμβοές και να τις κάνουν λιγότερο ενοχλητικές.

3. Συμβουλευτική: Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία (CBT) ή οι συμβουλευτικές συνεδρίες με εξειδικευμένο θεραπευτή μπορούν να βοηθήσουν τους ασθενείς να μάθουν στρατηγικές αντιμετώπισης για τη διαχείριση της συναισθηματικής δυσφορίας που σχετίζεται με τις εμβοές.

4. Ακουστικά βαρηκοΐας: Για άτομα με απώλεια ακοής και εμβοές, τα ακουστικά βαρηκοΐας μπορούν να ενισχύσουν τους εξωτερικούς ήχους, καθιστώντας τις εμβοές λιγότερο αισθητές.

5. Αλλαγές στον τρόπο ζωής: Η αποφυγή της έκθεσης σε δυνατούς θορύβους, η μείωση των επιπέδων άγχους, η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και η διαχείριση υποκείμενων ιατρικών παθήσεων μπορούν όλα να βοηθήσουν στη μείωση των συμπτωμάτων των εμβοών.

Συμπερασματικά εάν αντιμετωπίζετε επίμονες ή ενοχλητικές εμβοές, είναι απαραίτητο να μας συμβουλευτείτε. Κεφαλαιώδους σημασίας είναι ο χρόνος προσέλευσης στον ιατρό ο οποίος ιδανικά θα πρέπει να είναι άμεσα τις πρώτες ώρες ή μέρες. Με την παρέλευση των ημερών οι εμβοές θεωρούνται εγκαταστημένες και η αντιμετώπιση τους γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.